
Türkiyenin en sevilen balıklarından olan Palamut Atlantik Okyanusu, Akdeniz ve Karadeniz de maksimum 200 metreye kadar olan sularda yaşar, Kimi kaynaklarda Atlantik okyanusunda yaşayan Çizgili Palamut ( Sarda Orientatis) ile aynı tür olarak kabül edilirler, benzer davranışlara sahiptirler belirgin özellik olarak Çizgili Palamut daha küçüktür. Sürüler haklinde yaşarlar ve Ülkemizde ticari açıdan önemli balıklardandır, hem amatör hem profesyonel avcıların gözde balıklarındandır.
Farklı boylar için farklı isimler verilmiştir. Aşağıda bu isimleri boy sırasına göre görüyorsunuz.
Palamut Vonuzu (0–10 cm)
Çingene Palamut (10–25 cm)
Palamut (30–35 cm)
Kestane Palamutu ( 40–45 cm)
Zindandelen (50–55 cm)
Torik (55–60 cm)
Sivri (60–65 cm)
Altıparmak (65–70 cm)
Peçuta (75 cm üstü)
Cinsel olgunluğa 37 cm'den sonra ulaştıkları söylenmektedir.
PALAMUT ( Sarda sarda )
Maksimum boy: 91 cm
Maksimum ağırlık : 11 kg
Amatör avcılık yasal sınırı: 25 cm ve 5 kilo
Av Yasakları: 1 Nisan - 14 Ağustos arasıdır
Kaynak : wikipedia.org , www.fishbase.se, portal.antalya.tarim.gov.tr, fishi-pedia.com
Ülkemizin en sevilen ve sofralarımızın vazgeçilmezi ve biz balıkçıların da gözdesidir. Bu yazımızda, özellikle at-çek avcılığına odaklanarak avcılığının inceliklerini sizlerle paylaşacağız. Hazırsanız, bu lezzetli balığı yakalamak için nelere dikkat etmemiz gerektiğine birlikte bakalım!
Ne Zaman ve Nerede Avlanır?
Genellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde, Karadeniz - Ege arasında göç ederken avlanır. Bu göç sırasında kıyıya yaklaştıkları için hem tekneden hem de kıyıdan verimli avlar yapmak mümkündür. Özellikle Boğaz geçişleri sırasında avcılığı çok bereketli olabilir. Zaman zaman Akdeniz'de de avlansalar da, boğazlardaki kadar verimli avlar yakalamak zordur.
Tekneden avcılığı
Tekneden avcılığında yemli ve kaşıkla avlanma yöntemleri olsa da, en çok tercih edilen sistem çapari ile trolling avcılığıdır. Türe özel olarak hazırlanmış çaparilerle oldukça verimli avlar yapabilirsiniz. Bu avda teknenin hızı ve çaparinin ne kadar geriye salınması gerektiği büyük önem taşır. Teknenin hızı rölantiden biraz daha yüksek olmalı ama orkinos avı kadar hızlı olmamalıdır. Çapari, teknenin pervanesinin oluşturduğu dümen suyu bölgesine kadar salınmalıdır.
Kıyıdan At-Çek Yöntemiyle Avcılığı
Palamudun bulunduğunu bildiğiniz bir bölgede, kamışınıza uygun ağırlıkta kaşıklar, maket balıklar veya slim jigler kullanarak at-çek avcılığı yapabilirsiniz. Boğaz'da ise kurşun arkası rapala yöntemiyle de oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
At-Çek Avında Aksiyon Nasıl Olmalı?
Hızlı bir balık olduğu için, sahte yeminize sert ve hızlı aksiyonlar vermeniz balığın dikkatini daha fazla çeker. Enerjik ve ani çekişlerle yeminize kaçan bir balık görüntüsü vererek palamudun avlanma içgüdüsünü tetikleyebilirsiniz.
Ek Bilgiler:
Umarım bu bilgiler, size yardımcı olur. Rastgele!
Zokafish web sitesi, Balık tutmaya olan merakın, sevginin öğrenme isteği ve değişik kaynakların araştırılması sonucu özellikle hobiye yeni başlayanlara faydalı olmak için ortaya çıkmıştır.
Unutulmamalıdır ki bu site sadece bilgilendirme amaçlıdır, yasal ve sağlıkla ilgili konularda resmi makamlarla iletişime geçilmelidir.