zokafish

LÜFER

Lüfer avcılığı

LÜFER (Pomatomus saltatrix)

Boğazın Kralı lakabını alan Lüfer Türkiye'nin en sevilen ve değerli deniz ürünlerinden biridir. Ülkemizdeki bütün denizlerde yaşadığı bilinmektedir. Aşırı avcılık sonucu Karadeniz ve İstanbul Boğazı'nda popülasyonu azalan bir ivmededir. Ege ve Akdeniz'de de avcılığı yapılmaktadır. Sürüler halinde dolaşan Lüferler, boyları büyüdükçe daha az sayıya sahip gruplar oluştururlar. Saldırgan ve obur olarak bilinirler, daha küçük balıklar ve omurgasızlarla beslenirler. Türkiye'de bu tür için farklı boylara farklı isimler verilmektedir:

  • Defneyaprağı: 0-10 cm / 0-50 gr Avcılığı Yasaktır
  • Çinekop: 15-18 cm / 55-65 gr Avcılığı Yasaktır
  • Sarıkanat: 18-25 cm / 75-110 gr
  • Lüfer: 28-35 cm / 125-333 gr
  • Kofana: 35-50 cm / 500 gr ve üstü olur
  • Sırtıkara: 50-130 cm / 14.5 kg'ye kadar büyümektedirler


Dünyadaki hemen her denizde yaşayan Lüfer, cinsel olgunluğa farklı bölgelerde farklı boylarda ulaşmaktadır. Rapor edilen en küçük cinsel olgunluk boyu 27 cm'dir.

LÜFER (Pomatomus saltatrix)

Maksimum boy: 130 cm
Maksimum. kg : 14.5 kg
Amatör avcılık yasal sınırı: 18 cm ve 5 kg maksimum
Av Yasakları: Belirlenen bir yasak dönemi yoktur

* Ülkemizde popülasyonun azalma sebebi oldukça anlaşılır durumda sanırım, cinsel olgunluğa 27 cm üzeri gelen bir türün avcılık yasağını 18 cm olarak belirlerseniz doğal olarak bu, türü yok etmek üzere alınmış bir karar olur.

Kaynak: wikipedia.org, www.fishbase.se, portal.antalya.tarim.gov.tr, fishi-pedia.com, www.researchgate.net, zoologia.pensoft.net

Lüfer Avcılığı

Ekonomik değeri yüksek olan Lüfer, profesyonel ve amatör balıkçıların gözde balıklarındandır. Aksiyonu ve mücadelesi ile her at-çek avcısının en az bir kere yakalamak istediği bir balıktır. Bu yazımızda amatör balıkçılar için Lüfer avı ipuçları paylaşacağız.

Ne Zaman ve Nerede Avlanır?

Yaz aylarında üreyen Lüfer, Eylül ayı itibarıyla Karadeniz'den Ege'ye doğru göçüne başlar ve av sezonu bu dönemde başlamış olur. Kış ayları boyunca av dönemi devam eder. Gün boyu av vermekle birlikte gün batımı ile birlikte verimli av dönemi başlar ve sabah suyunda da zaman zaman iyi av verir.

Akarsu girişlerine ve acı sulara giriş çıkış yapmayı sever. Bu bölgeler Lüfer avı için verimli bölgelerdir. Akdeniz'de ve Ege'de, akarsu yakınlarında çakıllı ve kumluk sahillerde özellikle sonbaharda güzel av verir.

Spin Yöntemi ile Avcılığı: Hareket eden hemen her şeye saldıran bir balıktır. Bu sayede farklı sahte türleri ile avcılığı yapılmaktadır.

Sahillerden yine canlı yem bırakma yöntemi ile avcılığı yapılmaktadır.

Hangi Yemleri Kullanmalıyız: Canlı yem olarak bölgenizdeki yem balıklarını kullanabilirsiniz. Akdeniz'de ağırlıklı kefal tercih edilirken Marmara ve Karadeniz'de istavrit ve zargana etkili yemlerdir. Spin avcılığı için popüler sahteler arasında, Lüfer için özellikle üretilmiş kaşıklar, popper yemler, su üstü maketler, az batarlı yansıma yapan maketler gibi birçok ürünle avcılığı yapılmaktadır.

Lüfer Avının Püf Noktaları:

  • Aksiyon: Doğası gereği hızlı bir balıktır; bu durum, beslenirken de hızlı aksiyona daha fazla tepki vermesini sağlar.
  • Boşluk Bırakmadan Çekin: Yakalandığında oltadan kurtulmak için tahmin edilmesi çok zor davranışlar sergiler. Çok sert basar, zıplar, takla atar, size doğru yüzer, birden terse döner vb. Misinada boşluk oluşursa, bu çabaları sırasında sahte balık ağzından kurtulabilir ve balık kaçar. Bu nedenle, yakaladığınız anda boşluk vermeden çekmeniz ve bir an önce karaya çıkarmanız çok önemlidir.
  • Keskin Dişler: Çok keskin dişlere ve güçlü bir çeneye sahiptir. Avlanırken seçmeniz gereken sahteleri bunu göz önünde bulundurarak seçmelisiniz. Dişlerin misina ile temasını önlemek için uzun kaşıklar ve sahteler tercih edilmelidir. Yemli avlarda çelik telli takımlar kullanılmalıdır.
  • Doğru Kamış Seçimi: Orta sertlikte ve sert kamışlar, mücadelenizi biraz daha kolaylaştırır.
  • Doğru Makine Seçimi: Hızlı sarım makineler önerilir, bir turda 85 cm üzeri makineler tercih edilmelidir.

Ek Bilgiler:

  • Her balık avında olduğu gibi, sürdürülebilir balıkçılık ilkelerine uymak önemlidir. Lüfer gibi balıklarda her boy için bir isim düşünülmüş olması, her boyda balığın avlanabileceği hissi oluşturur. Ancak unutmayalım, yaprak ya da çinekop denilen balık aslında daha bebektir. Avlayacağınız 50-100 gr'lık balık, aslında büyüdüğü zaman 14 kilonun üzerine çıkacaktır. Bu balıkları avlamayalım, avlayana tavrımızı koyalım.

Umarım bu bilgiler, Lüfer avında size yardımcı olur. Rastgele!

Bilgi Paylaştıkça Değerlenir
Görüş ve Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli
EMAIL: info@zokafish.com
Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Zokafish logo beyaz

    Zokafish web sitesi, Balık tutmaya olan merakın, sevginin öğrenme isteği ve değişik kaynakların araştırılması sonucu özellikle hobiye yeni başlayanlara faydalı olmak için ortaya çıkmıştır.
    Unutulmamalıdır ki bu site sadece bilgilendirme amaçlıdır, yasal ve sağlıkla ilgili konularda resmi makamlarla iletişime geçilmelidir.

    © 2025 Görsellerin ve yazıların izin almadan ve kaynak göstermeden kullanılması yasaktır