
Boğazın Kralı lakabını alan Lüfer Türkiye'nin en sevilen ve değerli deniz ürünlerinden biridir. Ülkemizdeki bütün denizlerde yaşadığı bilinmektedir. Aşırı avcılık sonucu Karadeniz ve İstanbul Boğazı'nda popülasyonu azalan bir ivmededir. Ege ve Akdeniz'de de avcılığı yapılmaktadır. Sürüler halinde dolaşan Lüferler, boyları büyüdükçe daha az sayıya sahip gruplar oluştururlar. Saldırgan ve obur olarak bilinirler, daha küçük balıklar ve omurgasızlarla beslenirler. Türkiye'de bu tür için farklı boylara farklı isimler verilmektedir:
Dünyadaki hemen her denizde yaşayan Lüfer, cinsel olgunluğa farklı bölgelerde farklı boylarda ulaşmaktadır. Rapor edilen en küçük cinsel olgunluk boyu 27 cm'dir.
LÜFER (Pomatomus saltatrix)
Maksimum boy: 130 cm
Maksimum. kg : 14.5 kg
Amatör avcılık yasal sınırı: 18 cm ve 5 kg maksimum
Av Yasakları: Belirlenen bir yasak dönemi yoktur
* Ülkemizde popülasyonun azalma sebebi oldukça anlaşılır durumda sanırım, cinsel olgunluğa 27 cm üzeri gelen bir türün avcılık yasağını 18 cm olarak belirlerseniz doğal olarak bu, türü yok etmek üzere alınmış bir karar olur.
Kaynak: wikipedia.org, www.fishbase.se, portal.antalya.tarim.gov.tr, fishi-pedia.com, www.researchgate.net, zoologia.pensoft.net
Ekonomik değeri yüksek olan Lüfer, profesyonel ve amatör balıkçıların gözde balıklarındandır. Aksiyonu ve mücadelesi ile her at-çek avcısının en az bir kere yakalamak istediği bir balıktır. Bu yazımızda amatör balıkçılar için Lüfer avı ipuçları paylaşacağız.
Ne Zaman ve Nerede Avlanır?
Yaz aylarında üreyen Lüfer, Eylül ayı itibarıyla Karadeniz'den Ege'ye doğru göçüne başlar ve av sezonu bu dönemde başlamış olur. Kış ayları boyunca av dönemi devam eder. Gün boyu av vermekle birlikte gün batımı ile birlikte verimli av dönemi başlar ve sabah suyunda da zaman zaman iyi av verir.
Akarsu girişlerine ve acı sulara giriş çıkış yapmayı sever. Bu bölgeler Lüfer avı için verimli bölgelerdir. Akdeniz'de ve Ege'de, akarsu yakınlarında çakıllı ve kumluk sahillerde özellikle sonbaharda güzel av verir.
Spin Yöntemi ile Avcılığı: Hareket eden hemen her şeye saldıran bir balıktır. Bu sayede farklı sahte türleri ile avcılığı yapılmaktadır.
Sahillerden yine canlı yem bırakma yöntemi ile avcılığı yapılmaktadır.
Hangi Yemleri Kullanmalıyız: Canlı yem olarak bölgenizdeki yem balıklarını kullanabilirsiniz. Akdeniz'de ağırlıklı kefal tercih edilirken Marmara ve Karadeniz'de istavrit ve zargana etkili yemlerdir. Spin avcılığı için popüler sahteler arasında, Lüfer için özellikle üretilmiş kaşıklar, popper yemler, su üstü maketler, az batarlı yansıma yapan maketler gibi birçok ürünle avcılığı yapılmaktadır.
Lüfer Avının Püf Noktaları:
Ek Bilgiler:
Umarım bu bilgiler, Lüfer avında size yardımcı olur. Rastgele!
Zokafish web sitesi, Balık tutmaya olan merakın, sevginin öğrenme isteği ve değişik kaynakların araştırılması sonucu özellikle hobiye yeni başlayanlara faydalı olmak için ortaya çıkmıştır.
Unutulmamalıdır ki bu site sadece bilgilendirme amaçlıdır, yasal ve sağlıkla ilgili konularda resmi makamlarla iletişime geçilmelidir.