zokafish

LAMBUKA

Lambuka avcılığı

Lambuka - Mahi-mahi (Coryphaena hippurus Linnaeus)

Türkiye'de bilimsel bir sınıflama yapılmamakla birlikte balıkçıların Lambuka adıyla avladığı iki farklı tür vardır. Aşağıda bunlarla ilgili bilgileri bulabilirsiniz:

Mahi-mahi (Coryphaena hippurus Linnaeus)

Hemen hemen dünyanın bütün denizlerinde yaşayan bu tür, sular ısındıkça kıyıya yaklaşan açık deniz balıklarıdır. Denizdeki hayvansal bütün canlıları besin olarak kabul ederler. Akdeniz'de, boyları okyanusta yaşayan soydaşlarına göre daha küçük olur. Dünya üzerinde kayıtlara geçmiş en büyük boy 210 cm olmuştur. Lambuka ismi, Akdeniz'de Malta adasında Lampuka adından gelmektedir. Cinsel olgunluğa 4 ay içerisinde geldikleri bilinmektedir ve bu dönemde 20 cm civarında olurlar. Hızlı büyüyen bir balık türüdür. Dişiler yılda 2 ya da 3 kere yumurtlamaktadırlar.

Mahi-mahi (Coryphaena hippurus Linnaeus)

Maksimum boy: 210 cm
Maksimum. kg : 40 kg
Amatör avcılık yasal sınırı: 50 cm
Av Yasakları: 1 Ocak - 14 Ağustos

Pompano dolphinfish (Coryphaena equalis Linnaeus)

Diğer akrabası gibi, hemen hemen dünyanın bütün denizlerinde yaşayan bu tür, Mahi-mahi türüne göre biraz daha küçük bir boya sahiptir. Fiziksel benzerliklerinden dolayı diğer türün dişisi ya da küçüğü zannedilirler ama farklı bir türdür. Dünya üzerinde kayıtlara geçmiş en büyük boy 146 cm olmuştur. Cinsel olgunluğa 22 cm sonrası geldikleri bilinmektedir.

Sürüler halinde yaşayan bu türün tekneleri takip etme alışkanlıkları vardır. Açık denizde, su yüzeyinde yüzen cisimlerin altında dolaşmayı severler. Bazı Akdeniz ülkelerinde avcılığında bu alışkanlıklarını kullanmak için suya kütük parçaları ya da mamulardan oluşan öbekler atılarak sürülerin buralara gelmesi beklenir.

Pompano dolphinfish (Coryphaena equalis Linnaeus)

Maksimum boy: 146 cm
Maksimum. kg : -
Amatör avcılık yasal sınırı: 50 cm
Av Yasakları: 1 Ocak - 14 Ağustos

Kaynak: wikipedia.org, www.fishbase.se, portal.antalya.tarim.gov.tr

Lambuka Avcılığı

Bu tür, meraklı ve korkusuz oluşu, ele avuca sığmaz davranış şekli ve tutulduktan sonra sergilediği dirençle çok keyifli bir av balığıdır.

Lambuka Ne Zaman ve Nerede Avlanır?

Akdeniz'de Ağustos ayı ortaları ile birlikte kıyıya yaklaşmaya başlayan balıklar, ekime kadar av verir. Normalde açık deniz balığıdır ancak av sezonunda derinliği 5-10 metreye kadar olan sahil şeridinde görülebilir.

Hangi Yemleri Kullanmalıyız?

Çok meraklı ve korkusuz olan bu balıklar hemen her türlü sahteyle yakalanabilir. Sese ve harekete duyarlıdır bu sayede Popper yemlerle yakalamak çok zevklidir. Top arkası pipetten jig'e kadar her türlü yemle yakalayabilirsiniz.

Canlı salımı yoluyla da avlanabilir.

Lambuka Avının Püf Noktaları:

  • Aksiyon: Her türlü aksiyona tepki gösterir ama hızlı aksiyon, şansınızı artıracaktır.
  • Boşluk Bırakmadan Çekin: Öngörülemez davranışları boşluk verirseniz kaçmasına sebep olabilir, mümkün olduğunca boşluk vermeden çekmelisiniz.
  • Doğru Ekipman Seçimi: Güçlü spin takımlar ve güçlü makineler, balıkla mücadele etmenizi kolaylaştıracaktır.

Ek Bilgiler:

  • Her balık avında olduğu gibi, sürdürülebilir balıkçılık ilkelerine uymak büyük önem taşır.

Umarım bu bilgiler, Lambuka avında size yardımcı olur. Rastgele!

Bilgi Paylaştıkça Değerlenir
Görüş ve Düşünceleriniz Bizim İçin Önemli
EMAIL: info@zokafish.com
Yorum yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Zokafish logo beyaz

    Zokafish web sitesi, Balık tutmaya olan merakın, sevginin öğrenme isteği ve değişik kaynakların araştırılması sonucu özellikle hobiye yeni başlayanlara faydalı olmak için ortaya çıkmıştır.
    Unutulmamalıdır ki bu site sadece bilgilendirme amaçlıdır, yasal ve sağlıkla ilgili konularda resmi makamlarla iletişime geçilmelidir.

    © 2025 Görsellerin ve yazıların izin almadan ve kaynak göstermeden kullanılması yasaktır