
Ülkemizde Iskarmoz, Deniz Turnası gibi farklı isimlerle'de adlandırılır. Akdeniz'deki en büyük baraküda türüdür, 30-60 cm civarı boylara çok sık rastlansa da 165 cm'lik rekor boylara rastlandığı olmuştur. Sosyal bir balık türü olan Akdeniz baraküdası, 10 ila 200 bireyden oluşan sürüler oluşturur.
Üreme Mayıs ile Ağustos arasında gerçekleşir ve dişi 300.000'e kadar yumurta bırakabilir. Cinsel olgunluğa 30 cm civarında erişirler.
BARAKÜDA (Sphyraena sphyraena)
Maksimum boy: 165 cm
Maksimum. kg : 12 kg
Amatör avcılık yasal sınırı: Belirlenmemiştir ancak cinsel olgunluğa 30 cm civarında geldiği göz önünde bulundurulmalıdır
Kaynak : wikipedia.org , www.fishbase.se
Akdeniz'de keyifle yapılan avlardan biri de baraküda avıdır. Bu yazımızda, at-çek avcılığına odaklanarak bu hızlı ve yırtıcı balığı yakalamanın sırlarını paylaşacağız. Hazırsanız, baraküda avına dair merak ettiklerinize birlikte göz atalım!
Baraküda Ne Zaman ve Nerede Avlanır?
Özellikle sabahın ilk ışıklarında, yani gün doğumunda oldukça aktiftir ve kısa bir süre yoğun av verirler. Gün doğumundan yaklaşık yarım saat önce başlayan bu verimli dönem, güneşin tam olarak görünmesiyle genellikle sona erer. Elbette bu saatler dışında da yakalamak mümkün olsa da, bahsettiğimiz 30-45 dakikalık zaman dilimi en verimli zaman dilimidir.
Akşam gün batımında da benzer durum söz konusudur, sabah olduğu kadar olmasa da gece boyunca zaman zaman av verir
Akdeniz'de baraküdaları özellikle kayalık bölgelerde bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra, taşlık plajlar da av için oldukça uygun yerlerdir. Ayrıca tekneden ise sırtı ve at-çek yöntemleriyle keyifli avlar yapabilirsiniz.
Hangi Yemleri Kullanmalıyız?
Baraküda avında kullanacağımız yemler, bu balığın avlanma stiliyle yakından ilişkilidir. Baraküdalar avlarına yandan saldırır ve onları ortadan ikiye bölerler. İlk parçayı yedikten sonra ikinci parça için geri dönerler. Bu nedenle, ince ve uzun yapılı yemler baraküda avı için idealdir. Batan (sinking) yemler genellikle daha çok tercih edilir. Sıklıkla 14-20 cm arasında, orta kısmında üçlü iğne bulunan maket balıklar kullanılır.
Silikon yemlerle de avlamak mümkündür. 12 cm ve üzeri silikon yemler, üçlü olta eklenerek modifiye edildiğinde oldukça etkili olurlar.
Baraküda Avının Püf Noktaları:
Ek Bilgiler:
Umarım bu bilgiler, Baraküda avında size yardımcı olur. Rastgele!
Zokafish web sitesi, Balık tutmaya olan merakın, sevginin öğrenme isteği ve değişik kaynakların araştırılması sonucu özellikle hobiye yeni başlayanlara faydalı olmak için ortaya çıkmıştır.
Unutulmamalıdır ki bu site sadece bilgilendirme amaçlıdır, yasal ve sağlıkla ilgili konularda resmi makamlarla iletişime geçilmelidir.